Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2019. Július 02. 10:30, kedd | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Újraminősítő gyakorlaton a Dombóvári, Kapos és Koppány mentőcsoportok

Újraminősítő gyakorlaton a Dombóvári, Kapos és Koppány mentőcsoportok

Már reggel nyolckor sorakoztak az összegyűlt önkéntesek a dombóvári tűzoltólaktanya udvarán, akik szabadidejüket arra áldozzák, hogy egy esetleges katasztrófa esetén másokon segítsenek,

és az ehhez szükséges gyakorlatot, képzettséget, minősítést megszerezzék.

Dombóváron, egyszerre több helyszínen zajlott a Dombóvári települési, valamint a Kapos és a Koppány járási mentőcsoportok újraminősítő gyakorlata szombaton.

A gyakorlat célja az elemi csapások, kedvezőtlen időjárási viszonyok és árvíz következtében kialakuló veszélyhelyzetek elhárítására való felkészülés, valamint a képességeknek megfelelő, terepen végrehajtott kutatási és mentési feladatok végrehajtása volt. Elméleti felkészítéssel indult a szombat reggel a mentőcsoportok tagjai számára a dombóvári tűzoltólaktanyában, melyet péntek este a résztvevők értesítése előzött meg. Ezt követően pedig gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk a mentőcsoportok tagjainak újraminősítésük megszerzése érdekében.

A Dombóvári Települési Mentőcsoport tagjai két helyszínen dolgoztak a délelőtt folyamán. A feltételezés szerint Dombóvár térségében hirtelen nagy mennyiségű csapadék hullott, melynek következtében a Kapos vízszintje meghaladta a 420 centimétert, ez visszaduzzasztotta a Kiskonda patakot, ami így nem tudta befogadni a város déli részéről érkező csapadékvizeket. A Strandi árkon visszaduzzasztott víz veszélyeztette a Bajcsy – Zsilinszky utca lakóházait, ezért el kellett zárni a zsilipet és mobil szivattyúval kellett megoldani a további vízelvezetést.

A második helyszín a Szuhajdombi árok 0+510-es kilométerszelvénye volt, ahol a bal parton telepített belvízátemelő szivattyú elektromos ellátása a viharos időjárás okozta károk miatt megszűnt, ezért aggregátoros megtáplálásra volt szükség az esővíz átemelés biztosítása érdekében. A Kapos folyó vízállásának folyamatos emelkedése miatt a Kiskonda patak annyira visszaduzzasztotta a vizet a Szuhajdombi árokra és a szivattyúra, hogy az átemelő vize körbe forgott. A szivattyúnál az árkot homokzsákokkal el kellett zárni.

A Kapos és Koppány Mentőcsoportok három helyszínen, a Köztársaság és a Szent Vendel utca találkozásánál, a tűzoltólaktanya észak-nyugati oldalánál, valamint a Tüskepusztai horgásztónál dolgoztak. Az első helyszínen a rendkívüli viharos időjárás következtében a kereszteződésben található, mintegy 23-25 m magasságú nyárfák veszélyeztették a Dombóvári HTP laktanyájának épületeit, a közúti és gyalogos közlekedést, valamint az elektromos felsővezetéket. A mentőcsoport a veszélyesnek ítélt fák állapotának műszeres vizsgálatát hajtotta végre az önkormányzat által biztosított Fakopp 3D akusztikus tomográffal, melyet megelőzően a fákat megtisztították a törzseket borító borostyántól. A vizsgálat alapján korhadt fát a Dombóvári HTP közreműködésével kivágták.

A folyamatos esőzések következtében a Szent Vendel utcát a Tüskepusztai horgásztóval összekötő földút járhatatlanná vált. A védekezés helyszínének megközelíthetősége érdekében a mentőcsoport állománya a Dombóvári HTP laktanyájának ÉNy-i oldalán található kerítés mellett a területet megtisztította a fás szárú növényzettől, így biztosítva a horgásztó gátjának megközelíthetőségét.

A Tüskepusztai horgásztó vízgyűjtő területére hullott nagy mennyiségű csapadék megemelte a tó vízszintjét, és a tavat tápláló Kiskonda patak által szállított hordalék pedig eltömítette a barátzsilip átvezető csőszelvényét, mely így nem tudja ellátni funkcióját, ezért szükségessé vált a zsilip átvezető csőszelvényének tisztítása. A helyreállítás végrehajtása előtt a zsilip utófenék homokzsákos zárását, az ott található víz szivattyúzását kellett végrehajtani.

A gyakorlat végrehajtását dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes megyei igazgatóhelyettes és Szabó Jenő tű. ezredes, a Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője kísérték figyelemmel, és értékelésük alapján a mentőszervezetek tagjai sikeresen hajtották végre az ezúttal képzeletbeli, ám egyáltalán nem elképzelhetetlen gyakorlati feladatokat. Ezzel a mentőcsoportok újabb öt évre megszerezték minősítésüket.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 14:12, péntek | Helyi

Parkoló autóra esett egy hatalmas faág Dombóváron

Személyautónak és áruház épületének támaszkodott egy fa 12 méteres letört ága csütörtök délben Dombóváron, egy Hunyadi téri áruház parkolójának bejáratánál.

2024. Szeptember 27. 08:40, péntek | Helyi

Tieger Endréék a Családi körben a Nemzeti Vágta előtt

2024. október 4-6. között rendezik a Nemzeti Vágtát, amelynek fogatversenyét ötször nyerte meg korábban Tieger Endre a Sütvényi Ménes színeiben.

2024. Szeptember 26. 09:04, csütörtök | Helyi

4 arany- és 2 bronzérmet nyert a Dombóvári Karatesuli csapata

Huszonhat egyesület 200 indulója lépett tatamira a X. Szerencs Kupán, ahol erdélyi résztvevők mellett szerepelt négy fővel a Dombóvári Karatesuli csapata.

2024. Szeptember 25. 08:55, szerda | Helyi

50 éves érettségi találkozó a dombóvári gimnáziumban

2024. szeptember 21-én tartották 50. éves érettségi találkozójukat az 1974. május 11-én elballagott IV. D. osztály tanulói az akkori Gőgös Ignác (ma: Illyés Gyula) Gimnáziumban.