Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2019. Március 07. 08:34, csütörtök | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Sajtótájékoztatót tartott az igazgatóság a szabadtéri tűzesetek megelőzése érdekében

Sajtótájékoztatót tartott az igazgatóság a szabadtéri tűzesetek megelőzése érdekében

A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében tartott sajtótájékoztatót a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság.

2018-ban lényegesen kevesebb tűzeset volt, mint az azt megelőző években, ezzel együtt a szabadtéri tűzesetek száma is kevesebb volt, mondta el dr. Balázs Gábor tű. ezredes megyei igazgató a sajtótájékoztató elején, aki hozzátette, hogy ezt a tendenciát az idei évben is folytatni szeretnénk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeknek a tüzeknek a túlnyomó többsége emberi gondatlanságra, sokszor szándékosságra vezethető vissza, de mivel nem csak ezek játszanak szerepet a kialakulásukban, a rendőrség és a polgárőr szervezetek mellett az önkormányzatokkal és a NAK megyei szervezetével is felvettük a kapcsolatot a megelőzés érdekében.

Vendégh Edit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei szervezetének elnöke felhívta a figyelmet, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint a tulajdonosoknak kötelességük a területüket mindenféle éghető anyagtól és száraz növényzettől mentesen tartani. A legfeljebb tíz hektár nagyságú külterületi földterületeken úgynevezett irányított égetéssel szabadulhatunk meg a növényi hulladéktól, amit az illetékes tűzvédelmi hatósággal kell engedélyeztetni.

Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a szabadtéri tűzesetek száma Tolna megyében. Míg januárban 5, addig februárban már 30, márciusban, amiből eddig mindössze 5 nap telt el, újabb 30 szabadtéri tűzesethez vonultak megyénk tűzoltó egységei –derült ki Bán Attila tű. ezredes, a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság ügyvezető elnökének tájékoztatójából.

A jó időben sokan nekiállnak a kerti munkáknak, és a felgyülemlett növényi hulladéktól égetéssel próbálnak megszabadulni. Az ezredes felhívta a figyelmet, hogy belterületen tilos az égetés, kivéve, ha az önkormányzatnak van erre vonatkozó rendelete. Tolna megyében egyébként 107 település szabályozza a belterületi égetést, ami pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni.

Fontos tudni, hogy a mai naptól kezdődően az egész ország területére vonatkozó tűzgyújtási tilalom van érvényben, ami azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 14:12, péntek | Helyi

Parkoló autóra esett egy hatalmas faág Dombóváron

Személyautónak és áruház épületének támaszkodott egy fa 12 méteres letört ága csütörtök délben Dombóváron, egy Hunyadi téri áruház parkolójának bejáratánál.

2024. Szeptember 27. 08:40, péntek | Helyi

Tieger Endréék a Családi körben a Nemzeti Vágta előtt

2024. október 4-6. között rendezik a Nemzeti Vágtát, amelynek fogatversenyét ötször nyerte meg korábban Tieger Endre a Sütvényi Ménes színeiben.

2024. Szeptember 26. 09:04, csütörtök | Helyi

4 arany- és 2 bronzérmet nyert a Dombóvári Karatesuli csapata

Huszonhat egyesület 200 indulója lépett tatamira a X. Szerencs Kupán, ahol erdélyi résztvevők mellett szerepelt négy fővel a Dombóvári Karatesuli csapata.

2024. Szeptember 25. 08:55, szerda | Helyi

50 éves érettségi találkozó a dombóvári gimnáziumban

2024. szeptember 21-én tartották 50. éves érettségi találkozójukat az 1974. május 11-én elballagott IV. D. osztály tanulói az akkori Gőgös Ignác (ma: Illyés Gyula) Gimnáziumban.