Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Február 20. 06:18, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Rendkívüli ülés tart a börtönzsúfoltsági kártérítésekről az Országgyűlés

Rendkívüli ülés tart a börtönzsúfoltsági kártérítésekről az Országgyűlés

Az Országgyűlés a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatban tart rendkívüli ülést csütörtökön a kormányoldal kezdeményezésére.

A parlament 9 óra 30 perckor, napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, ezután kerül terítékre a kormány javaslata, amely a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetését célozza.

Az előterjesztés általános indoklása szerint a kormány elítéli a börtönviszonyokkal kapcsolatos fogvatartotti sérelmek kártalanítására indított perek körüli visszaéléseket, amelyek súlyosan sértik a társadalom igazságérzetét, és elkötelezetten védi a bűncselekmények áldozatainak jogait és érdekeit.

A kabinet "nemzeti konzultációt kezd annak érdekében, hogy olyan új szabályozás születhessen, amely híven tükrözi az állampolgárok véleményét" - áll az indoklásban.

A törvényjavaslat a nemzeti konzultáció eredményének megszületéséig, valamint az új szabályozás hatályba lépéséig felfüggesztené az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt megítélt kártalanítási összegek kifizetését. Emellett felhívná a kormányt egy olyan új szabályozás kidolgozására, amely megszünteti a fogvatartotti kártalanítási rendszerrel kapcsolatos visszaélések lehetőségét, illetve amelynek keretében a jelenleginél gyorsabb és hatékonyabb módon juthatnak érvényre az áldozatok és hozzátartozóik jogos követelései.

A kormány célja, hogy hosszú távon rendezze a büntetés-végrehajtási intézmények zsúfoltságát és javítsa a fogvatartottak elhelyezésének körülményeit.

A képviselőknek összesen öt órájuk van a javaslat megvitatására.

Az Országgyűlés rendkívüli ülése ezt követően napirend utáni felszólalásokkal zárul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket