Városlista
2024. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2024. Szeptember 03. 08:49, kedd | Helyi

Babits Mihály-díjat kapott Erky-Nagy Tibor

Babits Mihály-díjat kapott Erky-Nagy Tibor

Erky-Nagy Tibor Babits Mihály-díjat vehetett át Szekszárdon, a Tolna vármegye születésnapjának évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen.

A díjra Pintér Szilárd polgármester terjesztette fel helytörténeti kutató munkája, innovatív elképzelései, valamint városunk múltjának megőrzése érdekében tett kiemelkedő munkásságának elismeréseként.

Erky-Nagy Tibor Dombóváron járt általános és középiskolába, az érettségi vizsgát 1974-ben tette le a Gőgös Ignác Gimnáziumban. Ezután Budapestre ment és a Szentkirályi utcai Pátria Nyomdában sajátította el a kéziszedő szakmát. Már munka mellett végezte el a budapesti Gutenberg Művelődési Otthon négyéves tipográfusképző tanfolyamát, s elnyerte a Tipográfia Mestere oklevelet. Később az Iparművészeti Főiskolán gyarapította tovább tudását. 1993-ban az Iparművészeti Főiskola tipográfus szakán végzett. Eleinte a dombóvári Pátria Nyomdában dolgozott, mint szedő, majd korrektor, végül pedig a formakészítés művezetője volt. 1995 óta önálló vállalkozó.
Számtalan helytörténeti kiadvány tipográfusa; szerkesztette és tervezte a Száz év Dombóváron c. könyvet, mely munkáját a Gutenberg-díj versenyen elismerő oklevéllel, valamint a Gutenberg-sajtó kicsinyített másával honorálta a nemzetközi zsűri.
Helyi és környékbeli arculattervek, könyvek, turisztikai kiadványok tervezésén dolgozik. Nevéhez fűződik többek között a kortárs magyar építészekről szóló Vallomások – Architectura könyvsorozat tervezése. 2003-ban közreműködött a budapesti Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontjának kialakítási munkálataiban. Társszerzője az Üdvözlet Szegzárdról címűkönyvnek, az Üdvözlet Tolna vármegyéből I. és II. kötetének, a Szekszárd Anno, a Szekszárd ma, valamint a Dombóváriak a Nagy Háborúban című könyveknek. Saját írású-tervezésű kötete volt a 100 év Dombóváron, a Dombóvár tegnap és tegnapelőtt, a Dombó Retró, illetve a Szindbád Baján járt. Ő alakította ki a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény nyomdatörténeti termét. Dombóvár több intézményének arculatát tervezte, beleértve a polgármesteri hivatalt is. Ő alkotta meg például a korábbi Dombóvár Város Elismerő Díszjelvényének tervét. Legutóbb a Gunaras 50 helytörténeti kiadványt szerkesztette meg nagy gonddal és hozzáértéssel.

Kitüntetései:
A Tipográfia Mestere –1989
Pro Pátria Díj – 1993
Gutenberg 2000-díj – 2000
Dombóvár Város Elismerő Díszjelvénye – 2004
Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Szövetségemléklapja – 2015
Fitz József-könyvdíj – 2019

Címkék: Erky-Nagy Tibor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:00, hétfő | Helyi

Fekete István Múzeum – A hónap műtárgya

Szeptember hónap műtárgyának az író egy eddig ismeretlen kéziratát választották. Fekete István Vadászat Magyarországon című írása az Amnesztia, vegyes kézirat kötetben található meg.

2024. Szeptember 15. 16:24, vasárnap | Helyi

Felavatták Havasi János szobrát Kaposszekcsőn

Felavatták vasárnap Havasi János Herczeg Ferenc-díjas újságírónak egész alakos szobrát Kaposszekcsőn, ahol gyermekkorát töltötte.

2024. Szeptember 15. 08:55, vasárnap | Helyi

Mávinform: fakidőlés miatt késnek a vonatok

A Pápa-Csorna vonalon, valamint a Székesfehérvár-Komárom közötti S150-es vonatoknál késésekre kell számítani - közölte a Mávinform a Facebook-oldalán vasárnap reggel.

2024. Szeptember 15. 08:53, vasárnap | Helyi

Megvannak az ötöslottó nyerőszámai

Várható főnyeremény 5,5 milliárd forint.